Michel Grupper, een Frans-Zwitserse chirurg, ondernemer en wijn conoisseur, reisde bij toeval tien jaar geleden door Priorat, het mythische en onherbergzame wijnbouwgebied in de hooglanden van de provincie Tarragona. Het was liefde op het eerste gezicht en hij aarzelde geen moment toen in Gratallops 5 hectare percelen ter overname werden aangeboden. Hij bouwde een moderne winery en noemde zijn project Clos Pachem, een samentrekking van de voornamen van zijn kinderen. Hij trok Josep ‘Pep’ Riba aan als technisch hoofd en wijnmaker, die samen met Fernando Garcia van Comando G in de Sierra de Gredos het biodynamisch cultiveren van de Garnacha leerde perfectioneren. De wijnen van Clos Pachem zijn met recht Priorat nieuwe stijl te noemen: Een ware expressie van het terroir en de variëteit, zonder teveel extractie en houtgebruik.
Michel Grupper, a French-Swiss surgeon, entrepreneur and wine conoisseur, traveled by incident through Priorat, the mythical and inhospitable wine region in the highlands of the province of Tarragona, that speaks to everyone’s imagination. It was love at first sight and he didn’t hesitate for a second when in the small village of Gratallops 5 hectare plots were offered for acquisition. He built a modern winery and called his project Clos Pachem, a contraction of the first names of his children. He recruited Josep ‘Pep’ Riba als technical head and wine maker, who together with Fernando Garcia of Comando G, learned to perfect the biodynamic cultivation of the Garnacha grape. The wines of Clos Pachem are undisputably new style Priorat: A true expression of terroir and varietal, without an overload of extraction and oak use.